Alcoholslot verboden

Het CBR mag geen alcoholslotprogramma aan iemand opleggen. Dit is de consequentie van de uitspraak van de Raad van State van 4 maart 2015. De Raad van State is van mening dat dit alcoholslotprogramma te algemeen is en geen rekening houdt met de uiteenlopende gevolgen van het programma voor verschillende personen en situaties. Daarnaast is de Raad van mening dat het alcoholslotprogramma te duur is.

De uitspraak van de Raad van State betekent niet dat eerdere uitspraken waarin het alcoholslotprogramma in stand is gelaten moeten worden teruggedraaid (uitspraak Raad van State d.d. 4 maart 2015, ECLI:NL:RVS:2015:622).

De Hoge Raad, ons hoogste rechtscollege, besliste op 3 maart 2015 dat iemand die verplicht moet deelnemen aan het alcoholslotprogramma wegens rijden onder invloed daarnaast niet ook nog strafrechtelijk kan worden vervolgd (uitspraak Hoge Raad d.d. 3 maart 2015, ECLI:NL:HR:2015:434). De verdachte of veroordeelde zou dan twee keer voor hetzelfde feit worden gestraft en dat kan niet.

De beide uitspraken van de het hoogste rechtscollege hebben gevolgen voor het alcoholslotprogramma (ASP). Wilt u nader geïnformeerd worden over de consequenties daarvan dan kunt u contact opnemen met mr. Henk Lenaerts (lenaerts@lenaertsvoorvaart.nl, telnr.: 076 – 524 44 44).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s