Consumentenrecht (3): gebruiksvergoeding verschuldigd bij ontbinding koopovereenkomst? (door mr. F.G.G. Franssen)

De vraag die de consument die de koopovereenkomst heeft ontbonden en de verkoper die het geleverde product krijgt geretourneerd vaak verdeeld houdt is of de consument bij een terechte ontbinding een gebruiksvergoeding wegens waardedaling van het verkocht product aan de verkoper is verschuldigd.

De wet is op dit punt helaas niet helder. Als het consumentenrecht wordt gevolgd dan heeft de verkoper geen recht op een gebruiksvergoeding en komt een eventuele waardedaling voor zijn rekening. Echter, als de vraag aan de hand van het algemene verbintenissenrecht wordt beantwoord dan zijn er wel situaties denkbaar waarin de koper een gebruiksvergoeding aan de verkoper is verschuldigd. Het handelt zich dan wel om uitzonderlijke situaties waarin voldaan moet zijn aan de vereisten van ongerechtvaardigde verrijking en waarin het uitblijven van een gebruikersvergoeding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. Het enkele gebruik van het product gedurende een bepaalde periode is dus onvoldoende voor toewijsbaarheid van een gebruikersvergoeding.

Een gedachte over “Consumentenrecht (3): gebruiksvergoeding verschuldigd bij ontbinding koopovereenkomst? (door mr. F.G.G. Franssen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s