Consumentenrecht (2): de kosten van vervanging en herstel. (door: mr. F.G.G. Franssen)

De kosten van aflevering van het ontbrekende deel, vervanging of herstel mogen niet in rekening worden gebracht bij de koper. Voor zover er sprake is van non-conformiteit dient het product te alle tijden kosteloos te worden gerepareerd.

In de praktijk komt het veelvuldig voor dat een producent een bepaalde garantieperiode kent. Deze garantie periode is echter niet leidend voor de vraag of er over dient te worden gegaan tot kosteloos herstel. De wet gaat er immers ervan uit dat een product een bepaalde levensduur heeft, de economische levensduur. Indien een product gedurende de economische levensduur het begeeft heeft de koper in beginsel recht op gratis reparatie of vervanging. Noodzakelijke reparaties wegens slijtage komen uiteraard wel voor rekening van de koper. De verkoper mag in dat geval zelf de reparatietarieven bepalen (dit kan uiteraard een vast bedrag zijn of een prijs gebaseerd op de materiaalkosten en aan de reparatie bestede tijd).

Een ander probleem dat in het verleden vaak tot discussies leidde was dat sommige reparaties kunnen leiden tot een verlengde economische levensduur. De vuistregel was altijd dat de koper bij vervanging van bijvoorbeeld 6 van de in totaal 10 jaren economische levensduur 6/10 van het reparatiebedrag betaalde. Voor die extra verlengde levensduur mocht de leverancier een vergoeding vragen. Aan deze praktijk is echter een abrupt einde gekomen door het Quelle arrest van het EU HvJ uit 2008. De Europese rechter heeft in dit specifieke arrest geoordeeld dat van de koper (zijnde een consument) absoluut geen vergoeding mag worden gevraagd bij vervanging of reparatie, ook al leidt de reparatie tot een verlenging van de economische levensduur. Kosteloos is volgens de Europese rechter dan ook echt kosteloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s