Werkeloos en passende arbeid

Het UWV kent richtlijnen ( zoals de Richtlijn passende arbeid 2008, Staatscourant 2008, 123) waaraan werkloze werknemers zich hebben te houden bij het aanvaarden van ander werk. Bent u meer dan 52 weken (1 jaar) onafgebroken werkloos, dan is werk op alle niveaus voor u passend. Het uitgangspunt daarbij is dat een werkloze zich ruimer op de arbeidsmarkt moet opstellen naarmate hij langer werkloos is.

In het eerste halfjaar van de werkloosheid heeft de werkloze de tijd om zich te richten op werk op hetzelfde niveau waarvoor hij is gekwalificeerd en waaruit hij werkloos is geworden. Duurt de werkloosheid langer, dan is steeds meer werk passend. Zo geldt voor een werkloze werknemer op universitair of hbo-niveau dat deze verplicht is om ook werk op mbo-niveau te aanvaarden indien hij er na een halfjaar werkloosheid niet in slaagt op eigen niveau werk te vinden. Na 1 jaar werkloosheid is elk werk op ieder niveau passend!

Verder is van belang dat tijdens het eerste halfjaar van de werkloosheid werkaanbod passend is voorzover de reistijd niet meer is dan 2 uur per dag. Na het eerste halfjaar kunnen langere reistijden met een maximum van rond de 3 uur per dag moeten worden aanvaard. Zelfs schrijft het UWV voor dat bij een lange en voortdurende werkloosheid het moeten verhuizen vereist kan worden bij het krijgen van passend werk !

Heeft u vragen over deze kwestie , dan kunt u zich voor verdere informatie en bijstand wenden tot mr. Lenaerts  van dit kantoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s